A triggerpontok fájdalmas izomcsomók, amik az izmok rostjaival szorosan összefüggnek. Az izom vérellátása és anyagcseréje ezen a helyen nem megfelelő, az izom optimális működése károsodik, következménye az izmok görcsös megfeszülése, merevsége. A triggerpontok jól kitapintható almamag szerű alakot vesznek fel az izomzatban. A triggerpontok aggodalomra nem adnak okot, mert kialakulásuk egy természetes folyamat. Az izmaink így reagálnak az őket ért stressz hatásokkal szemben (érzelmi, fizikai). A triggerpontok kialakulásuknak oka lehet az egyoldalú túlerőltetés, valamilyen fizikai sérülés vagy érzelmi stressz hatása.

Amit még tudni érdemes:

Három féle triggerpontot különböztetünk meg:

  1. Aktív triggerpont: akár magától is adhat kisugárzó tünetet: tapintása fájdalmas, illetve kisugárzik egy adott területre rányomáskor
  2. Látens triggerpont: csak direkt rányomásra ad kisugárzó fájdalmat.
  3. Kezdetleges trigger pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, tapintásra csak helyi fájdalmat jelez.

A triggerpont kezelésről bővebben:

A tünetek felmérése és a kisugárzási terület vizsgálata után, az adott izomban rányomásos kezeléssel a tünetek csökkenthetőek vagy akár meg is szüntethetőek.  A manuális (kézi) triggerpont kezelés sok esetben fájdalommal jár, ami ez esetben a hatékony kezelésre utal. Ugyanis a triggerpont oldásához a középpontban való nyomás kifejtésre van szükség, mely a középponthoz közeledve fájdalmas.

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a triggerpontokkal kapcsolatban, akkor hívjon bizalommal! Készséggel állok a rendelkezésére, és megválaszolom minden felmerülő kérdését!